Kategorie Blogu

Spořící účet...který je nejlepší?


17.03.2019 | Ing. Iveta Boubalová

Poslední roky se se spořicími účty roztrhl pytel a nabízí je snad už každá banka. Který z nich je ovšem ten „nejvýhodnější“ a který naopak stojí za nic? Tuhle otázku dneska slýchám skoro každý den. A mám na ni naprosto jednoznačnou odpověď: pokaždé úplně jiný. Tato „rada“ Vás asi moc nepotěší, ale je to opravdu tak. Výhody, které jednotlivé banky nabízejí, se často mění a Vám tím pádem nezbývá nic jiného, než neustále tyto změny sledovat a peníze přesouvat. Pokud se ale přeci jen pro spořicí účet rozhodnete v následujících pár týdnech (možná měsících :) ), tak by Vám mohla napovědět tabulka níže.

Banka

Maximální úrok

Podmínka pro

max. úrok

Klasický úrok

Raiffeisenbank eKonto XL

3,00%

nový klient

max. na 6 měsíců

max. na 150.000,-

0,70%

ING konto

2,00%

max. na 6 měsíců

max. na 300.000,-

0,50%

Hello spořící účet

 

 

1,50%

Equa Bank Spořící účet HIT

 

 

1,00%

ČSOB Duo Profit

2,40%

kombinace s podíl. fondy

neznámé

Poštovní spořitelna

Duo Profit

KB Spořící konto

Bonus Invest

2,00%

5 plateb měs. min za 5.000,-

1,50%

Wüstenrot Spořící účet

1,60%

pro nové klienty

1,50%

Sberbank FÉR spoření PLUS

 

 

1,03%

Air Bank Spořící účet

 

 

1,00%

Creditas Spořící účet

 

 

1,00%

MONETA Money Bank

 

 

0,50%

Fio banka Fio konto

 

 

0,60%

UniCredit Bank SÚ Prima

 

 

0,05%

ČS spoření ČS

 

 

0,20%

mBank eMax Plus

0,30%

max. na 100.000,-

0,01%

 

Ve většině případů je výše klasického úroku zastavena na maximální částce 300.000,-. Poté se úroky snižují. Dále je potřeba mít u většiny spořicích účtů i běžný účet. Podmínek je zde opravdu hodně. I kdybychom si úroky opravdu hlídali, tak jsme schopni vydělat na těchto úkonech cca 0,5% při změně spořicího účtu. Když to použijeme na vložené částce 300.000,-, tak jsme jejich přesunutím ušetřili 1.500,- za rok, což je 125,- měsíčně. Ruku na srdce, kdo by díky tomuto rozdílu trávil hodiny na internetu?

Slovo spořicí v člověku vyvolává pocit, že si tam přece spoří a tím pádem by úroky měly narůstat, ale paradoxně čím více si tam posíláte, tím více se blížíte k hranici, kdy Vám ty úroky banka sníží. Takže je důležité držet si tam takový obnos peněz, který Vám zaručí ten správný úrok.

Musíme vzít ovšem v potaz další fakt, a to ten, že zhodnocení z dlouhodobého hlediska v žádném případě nepřevyšuje inflaci. Takže v nejlepším případě tam budete mít stejný obnos peněz (berme jejich aktuální hodnotu), který jste tam vložili. Ono je to prakticky stejné, jako mít je doma pod polštářem. Tím ovšem neříkám, že by člověk neměl mít spořicí účet, určitě ano. Ale mít ho ke konkrétnímu účelu. Svým klientům doporučuji nakumulovat na tom jejich „spořáku“ zhruba takovou částku, která pokryje výpadek tří měsíčních výdajů. Dále je potom druhá možnost, a to, když klient ví, že v nejbližší době (tím myslím otázku měsíců až roku) bude potřebovat finanční prostředky na bydlení, ať už se jedná o koupi, či rekonstrukci. Pro tyto případy je spořicí účet ideální volba.

Pokud Vám tam ovšem leží ladem peníze navíc, které vlastně ani nevíte, nač nebo kdy je chcete použít, bylo by dobré se s někým opravdu povolaným poradit, co se s tím dá dělat. Možností je opravdu hodně a hodně lidí i ve Vašem okolí bude mít „zaručeně dobré rady“. Ale najít si opravdového odborníka a svěřit mu své finance, na tom dnes není nic špatného.

Je daleko více možností, jak peníze nechat růst. Plno lidí namítá, že vložením peněz do jiných produktů nemají jistotu, že jim ty peníze vydělají. Já na to odpovídám, že necháním peněz „pod polštářem“ zase mají jistotu, že jim peníze nevydělají nic. Ať už se rozhodnete jakkoli, snad Vám tento příspěvek alespoň trochu pomohl.

Mám zájem o hypoteční úvěr

Více o autorovi článku: Ing. Iveta Boubalová

Zpět do blogu

Podobné články


Finanční poradenství vstoupilo do třetí generace

16.11.2021 | Aleš Plch

Finanční poradce už nemůže být jen poslíček, který vám donese do obýváku smlouvu na stavebko. “Dokonce nestačí, aby rozuměl financím, musí být i osobnost, která vám dokáže rozmluvit špatn… Číst dále

Díky své práci vede život, jaký chtěl. Je ředitelem, ale stále cítí nutnost posouvat se dál

16.11.2021 | Aleš Plch

Aleš Plch měl už jako student jasno, že se s průměrnou mzdou nespokojí. Kupředu ho hnaly ambice, na jejichž základě se pustil do podnikání. Právě příležitost podnikat by měl podle něj dostat každý, jelikož se jedná o cennou zku&scaron… Číst dále

Spořící účet...který je nejlepší?

17.03.2019 | Ing. Iveta Boubalová

Poslední roky se se spořicími účty roztrhl pytel a nabízí je snad už každá banka. Který z nich je ovšem ten „nejvýhodnější“ a který naopak stojí za nic? Tuhle otázku dneska slý… Číst dále