Kategorie Blogu

Práce finančního poradce


04.02.2019 | Tomáš Grohmann

Práce finančního poradce

Častým tématem finančních webů jsou změny úrokových sazeb u hypoték, situace na akciovém trhu, nebo daňové úlevy finančních produktů. Témata jsou to důležitá a věřím, že denně pomocí googlování pomohou nemálo lidem. Bezesporu můžeme ušetřit množství času a energie v případě, že s dotazem kontaktujeme finančního poradce. Pojďme se však podívat na to, co je dle mého názoru, skutečnou prací a úkolem odborníka ve financích.

 

Jak je dnes skutečně vnímán finanční poradce? To globálně opravdu nevím. Z mých zkušeností dokáže klientovi poradit, jaký produkt z oblasti spoření či investování vybrat, sjednat produkt pojištění vozidla, který je pro něj vhodný, nebo vyjednat dobré podmínky hypotečního úvěru pro realizaci vlastního bydlení. Ano, bezesporu tohle jsou témata a proces, který klientům opravdu pomůže, protože klient se v informacích o produktech může těžce orientovat, stráví analýzou trhu hromadu času, anebo se bojí, že by sám sebe finančně poškodil.

Pojďme teď v úvaze o finančním poradci hlouběji a položme si otázku„Jakou roli hrají peníze v životě člověka?“. Odpovězme si každý sám! Pro mě hrají roli důležitou. Zdraví a štěstí si za ně možná, do jisté míry, nekoupíme, bez nich to však výrazně lepší nebude. Peníze nevyděláváme proto, abychom je všechny schraňovali a neužili si je. Na druhou stranu nemůžeme popřít, že určité jejich směrování a plánování je potřeba. Ano,  plánování je to správné slovo. V zahraničí se finanční poradce nazývá „financial planner“.

Finanční poradce by měl klienta dělat bohatšího, připravit jej na realizaci životních plánů a zajistit jeho finanční stabilitu. Zkrátka zařídit to, aby se měl klient v budoucnu vždy lépe a nikdy ne hůř! Nikde v tomto „novém“ pohledu na práci finančního poradce nezazněl finanční produkt, ani žádný jeho parametr. Pokud existuje nějaký cíl a já na něj potřebuji peníze, tak hlavním jeho motorem jsem já, jako klient. Prvním krokem je definování cesty a kroků, které k cíli směřují. Finanční poradce zde funguje jako osoba, která klientovi detailněji popíše cestu vedoucí k cíli a následně dokáže vybrat vhodné řešení. Je to hodně abstraktní? Pojďme ke konkrétnímu příkladu! Klient plánuje vlastní bydlení do 5 let, do 8 let by chtěl založit rodinu, mezitím jezdit na dovolené a wellness víkendy. Finanční poradce s klientem definuje, kolik prostředků bude k realizaci potřebovat. Akontaci 10-20% z ceny kupované nemovitosti, peníze pro nákup vybavení dítka a prostředky na rekreaci. Tyto informace zanese do finančního plánu s návrhem řešení produktové složky. V tento okamžik má klient daleko větší šanci, že cíle zrealizuje a navíc v poklidu. Plán a připravenost nám eliminuje stres, který v životě zažívá sem tam každý. Naopak nám dodá klid a my můžeme „více žít“.

Úkolem finančního poradce je, z mého úhlu pohledu, připravit klienta na jeho životní mety, dělat ho dlouhodobě bohatšího a finančně stabilního. To jsou tři zásadní body, z kterých při práci s klienty vycházím.

Mám zájem o hypoteční úvěr

Více o autorovi článku: Tomáš Grohmann

Zpět do blogu

Podobné články


Finanční poradenství vstoupilo do třetí generace

16.11.2021 | Aleš Plch

Finanční poradce už nemůže být jen poslíček, který vám donese do obýváku smlouvu na stavebko. “Dokonce nestačí, aby rozuměl financím, musí být i osobnost, která vám dokáže rozmluvit špatn… Číst dále

Díky své práci vede život, jaký chtěl. Je ředitelem, ale stále cítí nutnost posouvat se dál

16.11.2021 | Aleš Plch

Aleš Plch měl už jako student jasno, že se s průměrnou mzdou nespokojí. Kupředu ho hnaly ambice, na jejichž základě se pustil do podnikání. Právě příležitost podnikat by měl podle něj dostat každý, jelikož se jedná o cennou zku&scaron… Číst dále

Spořící účet...který je nejlepší?

17.03.2019 | Ing. Iveta Boubalová

Poslední roky se se spořicími účty roztrhl pytel a nabízí je snad už každá banka. Který z nich je ovšem ten „nejvýhodnější“ a který naopak stojí za nic? Tuhle otázku dneska slý… Číst dále