Kategorie Blogu

Jak na vlastní bydlení?


23.01.2018 | Aleš Plch

Naše odpověď nemůže být jiná než kladná. Vlastní bydlení každého z nás se totiž v budoucnu může stát důležitým pilířem na zabezpečení našeho života ve stáří.  Když se tedy rozhodneme pořídit si vlastní bydlení, tak nás bude čekat odpovědět si řadu otázek.

Byt či dům? Byt je super, když člověk nechce mít tolik starostí se správou nemovitosti. Většinou platí, že vše lze řešit z fondu oprav, na který všichni vlastníci přispívají. Ale je nutno si přiznat, že se tam hůře griluje. ☺

Velké město nebo okolní menší městečko v dostupnosti, či jen malé víska? Opět záleží na spoustě různých úhlů pohledu a vašem životním stylu i očekávání od života.

Velikost, počet místností? Dnes, když jsme sami s přítelkyní by stačilo i 2+kk, ale jak budeme situaci řešit za pár let, když budeme mít 2 děti…?

Co bychom si měli dobře promyslet je financování. Vždy je důležité si dobře spočítat celkovou investici na začátku a neopomenout mít dobře zabezpečené i období, kdy budeme splácet.

Často se mi v praxi stává, že mi zavolají lidé s prosbou, jestli bych jim pomohl s hypotékou? V ten moment jsou na druhém konci bezdrátového spojení dva typy lidí. Ten první je takzvaně PŘIPRAVEN. Ten druhý k největší investici svého života přistoupil jako k týdennímu nákupy potravin v obchodě. Rozdíly jsou obrovské.

Smutné je, že první příklad se moc často nestává. Většinu dobře připravených lidí na koupi svého vlastního bydlení jsem musel potkat už dávno před tím, než o koupi sami začali přemýšlet. Pojďme do konkrétního příkladu mého klienta. Budeme mu říkat Petr.

Petra jsem potkal před 6ti lety, kdy zrovna dostudoval VŠ, bylo mu 25 let, měl nulové rezervy a pustili jsme se do spolupráce. Už tehdy jsme se domluvili, že jeden z jeho velkých cílů je VLASTNÍ BYDLENÍ. Udělali jsme potřebné kroky a nastartovali přípravu na pořízení jeho bytu v Brně. Za těch 5 let si pravidelným odkládáním 5 000 Kč měsíčně vybudoval rezervu v investicích  přibližně 350 000 Kč a rodiče mu přidali na start do života 100 000Kč, dále díky své disciplíně měl na spořícím účtu dalších 150 000Kč, tedy měl pro pořízení bytu nachystáno 600 000Kč. Celková cena bytu byla 3 000 000Kč. Aby získal opravdu dobré podmínky od banky musel 15% z kupní ceny zaplatit vlastními prostředky. Po pořízení nutného vybavení do bytu mu na účtu zůstalo jen 50 000Kč. Nicméně jsme rezervy začali ihned znovu plnit. A dnes je v situaci, že celkem bezstarostně a s pocitem bezpečí žije ve svém bytě.

Nyní druhý příklad, který se mi stal v prosinci 2016. Zavolal mi muž jménem Jenda:“ Pane od mého bratra vím, že řešíte hypotéky, můžeme se potkat?“ Souhlasil jsem. Přišel na setkání a po několika minutách jsem se seznámil s jeho situací. Měl celkem rezervy asi 70 000Kč, chtěl kupovat nemovitost za 4 000 000Kč a řešil jak získat úvěr. Samozřejmě to díky legislativním změnám, které pomalu vstupují v platnost nemněl šanci zafinancovat hypotékou s dobrými parametry. Jediná možnost byla, že si bude brát nejen hypotéku, ale k tomu ještě jiný úvěr na dofinancování. Zcela nevhodné řešení. Nakonec díky našemu setkání souhlasil s variantou tzv. hypotéky na nečisto a odložením pořízení nemovitosti alespoň o tři roky. Od ledna 2017 odkládá na pořízení  15 000Kč měsíčně.  I o tom je finanční plánování. Musíte lidem ukazovat cestu, která pro ně bude zbytečného hazardování s celou svojí budoucností.

Nyní jen pár čísel k novému nařízení, které vydala ČNB.  Od 1.10.2016 zákaz hypoték nad 95% LTV a pouze 10% objemu hypoték v rozmezí od 85% do 90% LTV.  A následně od 1.4.2017 zákaz hypoték nad 90% a pouze 15%objemu hypoték od 80% do 90% LTV.

Proto je dnes opravdu nezbytné se na koupi svého DOMOVA opravdu začít připravovat a to nejlépe několik let dopředu. Jedině tak máte šanci žít spokojený život ve vlastním s tím, že máte klidný spánek a výše splácení hypotéky vás nedusí. A věřte mi, že ten pocit je k nezaplacení!

Mám zájem o hypoteční úvěr

Více o autorovi článku: Aleš Plch

Zpět do blogu

Podobné články


Finanční poradenství vstoupilo do třetí generace

16.11.2021 | Aleš Plch

Finanční poradce už nemůže být jen poslíček, který vám donese do obýváku smlouvu na stavebko. “Dokonce nestačí, aby rozuměl financím, musí být i osobnost, která vám dokáže rozmluvit špatn… Číst dále

Díky své práci vede život, jaký chtěl. Je ředitelem, ale stále cítí nutnost posouvat se dál

16.11.2021 | Aleš Plch

Aleš Plch měl už jako student jasno, že se s průměrnou mzdou nespokojí. Kupředu ho hnaly ambice, na jejichž základě se pustil do podnikání. Právě příležitost podnikat by měl podle něj dostat každý, jelikož se jedná o cennou zku&scaron… Číst dále

Spořící účet...který je nejlepší?

17.03.2019 | Ing. Iveta Boubalová

Poslední roky se se spořicími účty roztrhl pytel a nabízí je snad už každá banka. Který z nich je ovšem ten „nejvýhodnější“ a který naopak stojí za nic? Tuhle otázku dneska slý… Číst dále